Saturday, December 10, 2011

Everyone fits a hat from Holly Gaimen - Iedereen past een hoedje van Holly GaimenIedereen past een hoedje van Holly Gaimen

Vanaf eind vorige maand tot oud & nieuw is er een hoeden expositie te zien van Holly Gaimen in Utrecht. Zij is een Engelse hoedenmaakster geboren in 1985. Ze bracht haar jeugd grotendeels in Amerika door, op 20 jarige leeftijd keerde zij terug naar Groot-Brittanniƫ.
Hier werkte ze voor televisie en film, en tegelijkertijd behaalde zij haar Master Diploma, 'Media, Cultuur en Communicatie'.
Ze begon in 2009 een training bij hoeden ontwerpster Rose Cory, de voormalige hoedenmaakster van de Engelse koningin Elisabeth II. Hier leerde zij alle traditionele basistechnieken om hoeden te maken. Haar vervolgopleiding volgde ze aan het ‘Kensington en Chelsea College’ waar zij les kreeg van Kirsten Scott, de voormalige hoedenmaakster voor Karl Lagerfeld van Chanel.
Dit is de eerste keer dat ze exposeert in Nederland.
Gisterochtend ben ik even een kijkje gaan nemen. In een zijstraat van de Oudegracht in Utrecht zit de kunstgalerie genaamd “KS21” verscholen. In het kleine knusse straatje zie je een gebouw met twee grote groene deuren open staan. Je komt een ruimte binnen die je kunt vergelijken met de grootte van een leslokaal.
Achterin zie ik een glazen ruimte waar ik een man zie zitten achter een bureau, vermoedelijk de eigenaar van de galerie. Er staat een grote spiegel, het is een ruimte waar de kleur wit veel terug komt, gecombineerd met een bruine tafel waarop de paspophoofden met de hoeden worden getoond.
Cees van der Voorn, de eigenaar van de galerie, zegt; ‘kijk maar rond, ik zit hierboven als je iets wilt vragen’.
Wat mij opvalt is dat er geen muziek in de ruimte is maar dit leid je ook niet af waar je voor komt, namelijk de hoedjes. Veel kleur zit er niet in de ontwerpen het zijn vooral zwart met witte modellen. Dit is natuurlijk ook niet raar als je je beseft dat de ontwerpster zich heeft laten inspireren door kalligrafie. Behalve eentje, die is lichtroze en is als enige ontworpen voor een man, om specifieker  te zijn voor de eigenaar van de galerie Cees van der Voorn. Die verteld mij dit en hij heeft mij geholpen om een hoed buiten te kunnen fotograferen aangezien ik helaas geen professionele fotocamera bij mij had, maar een simpele camerafunctie op mijn mobiel. De hoeden zijn naar mijn mening erg stijlvol en chique omdat ze sierlijke vormen hebben en zeker niet standaard zijn.
Op de foto hieronder zie je een exemplaar die de winnaar is geworden van de Vogue Award die onlangs heeft plaatsgevonden met als titel 'Millinery’s New Star'. Dit is een internationale wedstrijd van Stephen Jones en Vogue.co.uk waarin nieuw talent de kans krijgt zich te presenteren.
 
_________________________________________________________________
Graag zou ik jullie mening willen weten over dit stuk. Het is een opdracht voor school om een sfeerverslag te maken. Mijn Engels is niet zo goed dus ik ga het maar niet vertalen naar Engels dus voor de Dutchies onder ons, kom maar op met het commentaar!
Groetjes Marjolein

2 comments: